ساخت و ساز با اسکلت فلزی
برای بسیاری از کارفرمایان این سوال پیش می آید که از کدام روش برای ساخت و ساز استفاده کنند. امروزه ساخت و ساز در دو روش سازه بتنی و فلزی رایج است. اغلب اوقات در ساخت و سازها از سازه های بتنی استفاده می کنند اما در ادامه این مقاله سعی داریم شما را با ویژگی های سازه های فلزی آشنا کنیم و مزایای آن در مقایسه با سازه بتنی را برای شما بیان کنیم تا بتوانید بهترین روش را برای ساخت و ساز انتخاب کنید.
با توجه به توسعه و گسترش ساخت و ساز ها در شهرها و صنعتی و حرفه ای شدن سازه ها، می بایست روش های ساخت و ساز سنتی را با روش های مدرن جایگزین کنیم. سازه های فلزی به دلیل مقاومت ساختمان و وزن سبک تر سازه و مدت زمان ساخت کمتر یکی از بهترین گزینه ها برای ساخت و ساز محسوب می شوند.
اسکلت فلزی متشکل از فولاد، تیر و ستون است که از مقاومت بالایی برخوردار است . فولاد مصالح اصلی و بنیادی به کار رفته در این سازه می باشد که به جهت مزایای زیاد فولاد از قبیل مقاومت بالا ، جوش پذیری ، همگن بودن ، شکل پذیری و انعطاف پذیری و ارتجاعی بودن که باعث شده در اسکلت فلزی ساختمان استفاده شود و امروزه از پراهمیت ترین مصالح در صنعت ساخت و ساز به شمار می رود . این سبک از ساخت و ساز باعث می شود که وزن ساختمان کمتر باشد و همچنین در برابر فشار و ضربه و عوامل مخرب دیگر استحکام بیشتری داشته باشد و همچنین دارای تعادل نسبی بهتری باشد.
ساخت و ساز با اسکلت فلزی
امروزه با رشد و توسعه ی شهر ها و پیشرفت در روش های ساخت و ساز، روش های مدرن ساخت سازه ها جایگزین روش های سنتی شده اند. سازه های فلزی که مبنای ساخت یک بنا می باشند می توانند ساختمان را ایمن کرده و در برابر حوادث طبیعی مقاوم سازند.
از آن جایی که در ساخت سازه ها از دو روش اسکلت فلزی و اسکلت بتنی استفاده می شود بر آن شدیم تا در این مقاله از شما عزیزان را با هر آن چه که نیاز است در خصوص این اسکلت ها بدانید آشنا سازیم.
اسکلت فلزی چیست؟
اگر گشت و گذاری در سطح شهر داشته و به ساختمان های در حال ساخت نگاه کرده باشید، حتما نظرتان به اسکلت های فلزی ساختمان ها جلب شده است. اسکلت فلزی ساختمان ها که به صورت افقی و عمودی در ابتدای ساخت بنا برپا می شوند، پیکره اصلی ساختمان ها را تشکیل می دهند.
اسکلت فلزی که با نام های سازه فلزی و یا اسکلت فولادی نیز شناخته می شود به مجموعه ای از قسمت های ساخته شده از جنس ورق های فلزی و یا فولاد گفته میشود که با اتصالات محکم به یکدیگر متصل می شوند.
تاریخچه استفاده از اسکلت فلزی
استفاده از اسکلت های فلزی در سازه ها تاریخچه ای طولانی دارد. در ابتدا از چدن در ساخت این اسکلت ها استفاده می شد. رفته رفته چدن جای خود را به آهن کم کربن یا همان چکش خوار داد. اما به مرور زمان استفاده از فولاد در ساخت اسکلت های فلزی جایگزین دیگر مصالح شد، تا جایی که امروزه به این سازه، اسکلت فولادی نیز گفته می شود.
بهترین نوع اتصالات برای اسکلت فلز پیچ و مهره می باشد و حتی در برخی از کشور های اروپایی اجازه استفاده از اتصالات جوش دار را نمی دهند، چرا که اتصالات جوش دار مقاومت سازه را پایین آورده و سازه از استحکام کمتری برخوردار است.
مراحل اجرای اسکلت فلزی ساختمان
اولین مراحله در اجرای اسکلت فلزی ساختمان خاکبرداری است و بعد از آن قبل از شروع به ساخت باید زمین مورد ارزیابی و آزمایش قرار بگیرد تا مشخص شود که آیا تحمل وزن ساختمان را دارد یا نه. اگر مقاومت فشاری خاک مورد تایید قرار گرفت به پی سازی ساختمان پرداخته می شود. بعد از آن با ملات سیمان و سنگ سطح را تراز می کنند و از بتن مگر استفاده می شود تا سطحی مناسب برای شروع آرماتوربندی تهیه شود. بتن سطحی یکنواخت با جدا کردن سطح زمین از پی آن به وجود می آورد. بعد از کار آرماتوربند آغاز می شود و بعد از قالب بندی آرماتورهای بولت در محل تعیین شده قرار می گیرند تا صفحه ستون بتواند به آن ها متصل شود. بعد از انجام این مراحل اولیه بتن ریزی آغاز می شود. بتن ریزی از مراحل مهم کار است که باید نکات زیادی در انجام آن رعایت شود. ساخت ستون و نصب تیرها و نصب بادبند از مراحل بعدی اجرای اسکلت فلزی ساختمان است.
با برش ستون و پروفیل های آن سپس مونتاژ ستون ها، برش ورق های ستون و مونتاژ ورق ها روی ستون، ساخت نشیمن تیرها، مونتاژ تیرها بر روی ستون ها مراحل ساخت ستون ها انجام می شود. ستون های آماده شده را توسط جرثقیل در مکان مورد نظر قرار می گیرند و بعد از اینکه جوشکاری ستون ها به پایان رسید سایر نبشی ها و صفحات به پایه ستون ها و صفحه آن جوش داده می شوند. نصب تیرها یکی از مراحل اجرای اسکلت فلزی ساختمان است که برای مقاومت بالاتر از طرح لانه زنبوری برای آن استفاده می شود. نصب بادبند نیز یکی از مراحل مهم کار می باشد که برای افزایش مقاومت ساختمان در برابر نیروی زلزله و باد شدید و سایر موارد خطر آفرین بالاتر رود. ابتدا پروفیل مناسبی انتخاب می شود و بادبند را از یک سر ستون به ستون دیگر نصب می کنند و با جوشکاری از هر دوطرف مهار می شود و این کار برای طرف دیگر نیز انجام شده و در نهایت به صورت ضربدری در می آید و محل برخورد ضربدرها نیز توسط صفحه مهار می شود.
اشکال مختلف بادبند در اسکلت فلزی
بادبند ها انواع گوناگونی دارند که برای مقابله با یک نیروی خارجی مورد استفاده قرار میگیرند . بابند ها باید در هر 4 طرف ساختمان گذاشته شده تا تقارن لازم ایجاد شود.همانطور که قبلا ذکر کردیم مهار بندها تاثیر فوق العاده ای در حفظ بنا به هنگام زلزله و بادهای شدید و.. دارند. استفاده از تیراهن و میلگرد برای مقاومت ساختمان بسیار موثر بود اما باز هم کافی نبود به همین علت از بادبند ها یا مهار بند ها استفاده کردند. بنا براین در کشوری همانند ایران که زلزله خیز است استفاده از آن میتواند تا حد زیادی از خسارات جانی و فیزیکی جلوگیری کند.
انواع بادبند
ـ بادبند ضربدری
ـ بادبند V شکل شامل Vشکل باز و بسته است
ـ بادبند 8 شکل شامل 8 شکل باز و بسته است
– بادبند به شکل k
مزایای بادبند
انعطاف بالای بادبندها برای جوابگویی به مقاومت و سختی مناسب است.
به علت سهولت در طراحی ، نیاز به نیروی متخصص نیست.
بادبند ضربدری سبب کاهش جابه جایی میشود.
قیمت بادبند های فولادی بسیار مناسب است.
بادبندهای فولادی جاگیر نیستند.
ضریب ایمنی بالا اسکلت فلزی
این سازه دارای مزایای بسیاری می باشد که باعث می شود ضریب ایمنی سازه فلزی بالا باشد. از جمله این مزایا عبارتند از :
کاهش چشمگیر وزن ساختمان ، حجم فونداسیون پایین ، در همه مراحل انجام عملیات می توان سازه را مورد تست و بازرسی قرار داد ، بدون از بین رفتن مصالح و تخریب سازه می توان اصلاح و رفع عیب کرد و همچنین امکان انجام عملیات در شرایط مطلوب کارخانه و در نتیجه دقت و کیفیت بالا در ساخت اسکلت فلزی.
خصوصیات اسکلت فلزی
خصوصیات اسکلت فلزی که ضریب ایمنی اسکلت فلزی را بالا می برد به شرح زیر است :
مقاومت متعادل مصالح :
فولاد که شاکله اصلی اسکلت فلزی است از مقاومت بالایی برخوردار بوده که در برابر فشار و کشش و همچنین در برابر برش دارای مقاومت خوبی است . در مواقعی که تحت فشار و کشش قرار بگیرد به راحتی قابل تعویض بوده و مقاطع به خوبی عکس العمل نشان می دهند. اما بتن هنگامی که تحت فشار قرار بگیرد و یا در هنگام برش مقاومت کمی دارد. پس سازه هایی که در برابر نیروی کششی مسلح نشده باشند به راحتی تخریب می شوند.
ماندگاری و دوام بالا :
یکی از خصوصیات مهمی که فولاد دارد دوام و مقاومت آن است . اگر در ساخت و نگهداری ساختمان های اسکلت فلزی موارد ایمنی رعایت شود برای سالهای طولانی از آن ها استفاده کرد.
حجم کم فضای اشغال شده :
ساختمان های ساخته شده با اسکلت فلزی از حجم فونداسیون کمتری برخوردارند و ابعاد و ارتفاع تیرها و ستون های ساختمان فلزی بسیار کمتر از ابعاد و اندازه های ساختمان های بتنی است . سطح اشغال اسکلت در ساختمان های بتنی بیشتر است.
مزایای استفاده از اسکلت فلزی
اسکلت فلزی ساختمان مزایای زیادی دارد، از جمله این موارد مقاومت بالا، مقاومت متعادل مصالح، خواص ارتجاعی، ضریب نیروی لرزه ای، شکل پذیری، خواص یکنواخت، دوام، پیوستگی مصالح، وزن کم، اشغال فضا،امکان مقاوم سازی، شرایط آسان ساخت و نصب، سرعت اجرا، پرت مصالح را می توان نام برد.
فولاد که در ساخت اسکلت فلزی ساختمان استفاده می شود دارای مقاومت بالا نسبت به وزنش می باشد که این ویژگی می تواند برای ساختمان هایی که روی زمین های سست ساخته می شوند و یا ساختمان هایی که بسیار مرتفع هستند و همچنین سوله هایی که دهانه بزرگی دارند بسیار مناسب است. مقاومت متعادل مصالح نیز باعث می شود که فولاد در برابر فشار و کشش و برش بسیار بالا باشد و در زمانی که وضع بارها تغییر می کنند به خوبی عکس العمل نشان دهند. به دلیل همگن بودن فولاد می توان در محاسبات با اطمینان از خواص ارتجاعی آن استفاده کرد اما در سازه های بتنی ارقام زیاد قابل اعتماد نیستند.
اگر از یکنواختی خواص مصالح اطمینان حاصل شود در نظر گرفتن ضریب اطمینان کمتر می شود که به دلیل ساخت فولاد در کارخانه و تحت نظارت دقیق این خاصیت را خواهد داشت. دوام فولاد به اندازه ای است که اگر از ساختمان نگهداری و مراقبت شود می توان گفت سالیان متمادی قابل استفاده خواهد بود. از مزایای قابل توجه اسکلت فلزی ساختمان وزن کم و همچنین فضای اشغال شده کمتر است. میانگین وزن اسکلت فولادی چیزی حدود 250 تا 390 کیلوگرم بر متر مربع است که در سازه های بتنی این ارقام بیشتر است.
یکی از ویژگی های منحصر به فرد اسکلت فلزی ساختمان امکان مقاوم سازی ساختمان است و در صورتی که اعضای ساختمان ضعیف باشند که در مواقعی مانند تغییر در طراحی و اجرا، تغییر ضوابط اجرایی و یا در صورت محاسبات اشتباه یا قدیمی بودن ساختمان بروز می کند به راحتی می توان قطعات و مصالح جدید را اضافه کرد. سرعت اجرایی یکی از ویژگی های قابل توجه اسکلت فلزی ساختمان است که بسیاری از کارفرمایان به دلیل کاهش زمان ساخت این روش را بر می گزینند. اسکلت فلزی ساختمان که قطعاتش در کارخانه انجام می شود و نصب و اتصال آنها نیز در محل به راحتی قابل انجام است.
اسکلت فلزی در مقایسه با اسکلت بتنی مزایایی دارد که عبارتند از:
سازه هایی که با اسکلت فلزی ساخته می شوند مقاومت بیشتری نسبت به وزن ساختمان دارند به همین دلیل از چنین سازه هایی در ساختمان های مرتفع و سوله ها و نیز سازه هایی که در زمین های سست بنا می شوند، گزینه مناسب تری می باشد.
وزن ساختمان ها با اسکلت های فلزی نسبت به وزن ساختمان ها با اسکلت بتنی کمتر است.
اسکلت های فلزی برای سازه های بلند مناسب تر است.
قطعات اسکلت های فلزی در کارخانه تهیه می شوند بنابراین هدر رفت و پرتی مصالح در اسکلت فلزی به مراتب کمتر از اسکلت بتنی می باشد.
اسکلت فلزی مراحل ساخت و اجرای ساده تری دارد.
پیشرفت پروژه در حال ساخت با اسکلت فلزی بسیار سریع تر می باشد.
سازه هایی با اسکلت فلزی نسبت به انفجار مقاومت بیشتری دارند.
حجم فونداسیون در سازه هایی با اسکلت فلزی کمتر است.
نصب و اجرای قطعات اسکلت فلزی به مراتب از اسکلت بتنی سریع تر بوده و در نتیجه زمان کوتاه تری برای اجرای آن طول می کشد.
در 2 سازه ی یکسان به لحاظ ابعاد و ارتفاع، ستون های ساختمانی که اسکلت فلزی دارد سطح مرده کمتری نسبت به ساختمانی که با اسکلت بتنی ساخته شده است، دارد. در واقع ستون های سازه های اسکلت فلزی کم حجم تر و کوچک تر هستند.
استفاده از اسکلت فلزی سطح زیر بنای سازه را افزایش می دهد.
اسکلت فلزی را می توان در هر مرحله ای از کار، بدون از بین رفتن مصالح و یا تخریب، اصلاح نمود.
اسکلت فلزی دارای امکان تقویت و یا مقاوم سازی است. به این معنا که چنانچه به علل مختلفی همچون تغییر ضوابط و مققرات و یا محاسبات نادرست و … مقاومت اسکلت پایین باشد، می توان با پیچ و پرچ و یا جوش زدن قطعات جدید به آن، آن را تقویت نمود و یا حتی قسمت های جدیدی را به آن اضافه کرد.
در تمامی مراحل انجام عملیات ساخت می توان اسکلت فلزی را بازرسی کرده و تست های غیر مخرب بر روی انجام داد.
اسکلت فلزی و انواع ساختمان
ساختمان با اسکلت فلزی:
در ساختمان هایی از جنس فولاد، جهت اتصال قطعات فولادی از پیچ پرچ، جهت ساخت پل و ستون استفاده میشود. این سازه میتواند بارهای سنگین را تحمل کند و به جهت فولادی بودن وانعطاف پذیری بالا میتواند در برابر باد، زلزله و… مقاومت قابل توجهی داشته باشد.
ساختمان با اسکلت بتنی:
ساخت و ساز با اسکلت های بتنی یکی از جدید ترین روش ها محسوب میشود. اسکلت بتنی دارای اجزای افقی و عمودی است که به جز افقی آن “ تیر” و به جز عمودی “ ستون “ نیز گفته میشود. هم چنین جز دیگری وجود دارد که طبقات را از هم جدا میکند که آن را “دال “ مینامند. ستون ها مهم ترین جز محسوب میشوند چرا که وظیفه تحمل بار زنده و مرده بر عهده آنهاست. تیر و دال اگر آسیب ببینند تنها یک طبقه در خطر است در صورتی که آسیب دیدگی ستون کل ساختمان را در معرض خط ریزش قرار میدهد.
ساختمان با اسکلت چوبی:
خانه ها و ساختمان های چوبی امروزه درغرب و حتی اروپا به شدت مورد استقبال قرار گرفته و طرفداران خاص خود را دارند. این نوع ساختمان بسیار سریع به مرحله بهره برداری رسیده و سبک بودن آن نکته قابل توجهی برای افراد خواهد بود. این نوع اسکلت این قابلیت را به شما میدهد که هرنوع نمایی خواستید برای ساختمان خود در نظر بگیرید و از آن لذت ببرید. اما ایراداتی نیز به آن وارد است و سبب میشود در استفاده از آن دچار تردید شد. حریق، طوفان و حتی حمله حشراتی چون موریانه و… مقاومت این نوع ساختمان را پایین می آورد.
معایب استفاده از اسکلت فلزی
اسکلت فلزی ساختمان با وجود مزایای بسیاری که دارد دارای ضعف هایی نیز هست که در این مطلب به آن ها اشاره می کنیم.
جوش نامناسب، خوردگی فلزات در برابر عوامل خارجی، ضعف در برابر حرارت و همچنین قطعاتی که تحت فشار قرار بگیرند تمایل به کمانش پیدا می کنند. یکی از ضعف های اسکلت فلزی ساختمان ضعف در دمای بالا و یا هنگام آتش سوزی است. این ضعف می توان گفت مقاومت بالای ساختمان را زیر سوال می برد. در صورتی که در دمای 500 تا 600 درجه سانتی گراد قرار بگیرد مقاومت و ایستایی ساختمان با خطر ریزش مواجه می شود. به دلیل خاصیت خورندگی و فساد در برابر محیط خارجی می توان گفت در صورتی که در معرض عوامل خارجی و جوی قرار بگیرد از مقاومت و همچنین از ابعاد آن کاسته می شود. بنابراین توجه داشته باشید برای نگهداری و محافظت از اسکلت فلزی ساختمان متحمل هزینه هایی می شوید. همانطور که گفتیم اتصال فلزات از دو روش پیچ و مهره یا جوشکاری امکان پذیر است. در صورتی که جوشکاران مهارت کافی نداشته باشند یا از ماشین آلات قدیمی استفاده کنند یا کنترل نشدن دقیق ممکن است جوشکاری با مشکل روبرو شود و مقاومت و استحکام ساختمان را به خطر بیاندازد. یکی از ویژگی های منفی اسکلت فلزی ساختمان هزینه اولیه بالایی است که درابتدای ساخت باید هزینه زیادی برای تامین مسالح ساختمان بپردازید.
اگر چه که هر سازه ای علاوه بر مزایایی که دارد، معایبی نیز دارد اما در هنگام انتخاب نوع سازه بایستی توجه کنید که کدام سازه معایب کمتر و مزایای بیشتری برای شما دارد تا بتوانید بهترین گزینه را انتخاب نمایید.
از جمله معایب استفاده از اسکلت های فلزی نیز می توان موارد زیر را نام برد:
-
- مقاومت سازه هایی با اسکلت فلزی در برابر افزایش دما کم است. به این معنا که اسکلت فلزی معمولا چنانچه به دمای 500 تا 600 درجه سانتی گراد برسد تعادل و ایستایی سازه یا ساختمان را تضمین نخواهد کرد.
- چنانچه جوش زدن اتصالات در اسکلت های فلزی به دلایل مختلفی همچون سهل انگاری جوش کاران و یا حتی کنترل نشدن آن توسط مهندسین ناظر می تواند اتصالات سستی را برای سازه رقم زده و در نتیجه ساختمان استحکام و مقاومت لازم را نداشته باشد.
- از آن جایی که قطعات مصرفی در اسکلت های فلزی معمولا کوچک و به تعداد زیاد می باشند، با فشار زیاد، تمایل آن ها به کمانش افزایش می یابد.
- قطعات مصرف شده در سازه های فلزی ممکن است در برابر عوامل خارجی و یا آب و هوا ممکن است دچار خوردگی شده و مقاومت آن پایین بیاید. بنابراین هزینه های محافظت و نگه داری سازه هایی با اسکلت های فلزی بیشتر از سازه هایی با اسکلت بتنی است.
- از آن جایی که هزینه های مصالح افت و خیز های زیادی دارد، ساخت اسکلت های فلزی نسبتا هزینه بیشتری را نسبت به اسکلت های بتنی برای سازندگان یا مجری طرح در پی خواهد داشت. بنابراین امروزه اغلب افراد تمایل بیشتری به سازه های بتنی دارند.
زیبایی اسکلت فلزی اجرایی
به دلیل خصوصیات استحکام و قابلیت انعطاف پذیری و ارتجاعی فولاد ، این سازه ها دارای مزایای بسیاری می باشند. یکی از این مزایا که مورد توجه و استقبال بسیاری از معماران قرار گرفته است زیبایی طبیعی فولاد است . فولاد به شکلی است که معماران و طراحان این سازه ها در هر شکلی از طراحی که بخواهند میزان زیادی از نور طبیعی در داخل ساحتمان داشته باشند و همچنین طاق های طولانی و بدون ستون طراحی کنند. سازه های فلزی در هر طرح و شکلی قابلیت پیاده سازی دارند. در سازه های فلزی قابلیت پیاده سازی انواع گنبدها و اسکلت ها و انواع اسکلت های فضا کار وجود دارد.
در طراحی و ساخت این سازه هر خلاقیت و ابتکاری می توان به خرج داد و همگی قابلیت اجرایی دارند. انواع شبکه های مسطح ترکیبی و انواع گنبدها قابلیت اجرایی دارند.
مقایسه قیمت اسکلت فلزی ساختمان و اسکلت بتنی
قبل از اقدام به ساختمان سازی اولین مسئله ای که مورد توجه قرار می گیرد برآورد هزینه هاس ساخت است. از آنجایی که دو روش استفاده از اسکلت فلزی ساختمان و اسکلت بتنی روش های متداول در ساخت هستند پس معمولا مقایسه قیمت ها در این دو روش صورت می گیرد.برآورد مالی و سبک سنگین کردن به منظور استفاده از بهترین روش یکی از اقدامات حرفه ای در ساختمان سازی است. البته باید به این نکته توجه داشته باشید استفاده از روش های ساخت ساختمان طبق نیاز محیطی و قانونی صورت می گیرد و هرگونه مقایسه قیمت اسکلت فلزی ساختمان و اسکلت بتنی به منظور انتخاب یک روش فقط با مقیاس قرار دادن قیمت کار درست و حرفه ای نیست اما اگر بخواهیم برای برآورد هزینه های کلی یک برآورد داشته باشیم می توانیم بگوییم که هزینه نهایی اسکلت بتنی برای ساخت دو ساختمان مشابه حدود 20 درصد از اسکلت فلزی ساختمان بیشتر می باشد. این افزایش هزینه به دلیل استفاده از میلگرد در ساخت ستون هاست که علاوه بر هزینه های بتن باید پرداخته شود. وزن فولادی که به شکل میلگرد در سازه های بتنی استفاده می شود حدود 35 درصد کمتر از کل وزن آهن مصرفی در اسکلت فلزی ساختمان است. علاوه بر هزینه مواد اولیه به زمان اجرا و دستمزد کار و دیگر هزینه ها به قیمت اسکلت بتنی در برابر اسکلت فلزی ساختمان اضافه می شود. اگرچه مقایه قیمت در این دو روش ساخت را مطرح کردیم اما باید بدانید که عوامل بسیاری در قیمت تمام شده اسکلت فلزی ساختمان موثر است..
نکات اجرایی مراحل ساخت اسکلت فلزی
قیمت ساخت یک ساختمان با اسکلت فلزی
این نوعی سازه است که ساختار اصلی آن از جنس فولاد است که برای مقاومت در برابر انواع فشارها استفاده می شود که در این سازه از میخ پرچ ها، پیچ ها و کارهای جوشکاری برای اتصالات استفاده می شود و بسته به نوع این اتصالات، قطعات و کنترل های خاص طراحی شده انجام می شود و در ساختمان های متشکل از قاب های فلزی شامل ستون های عمودی و افقی به شکل مستطیل هستند.
در محاسبات قاب فولادی یا بتنی، شاید اصطلاح هزینه های سری بالا را شنیده باشید و هزینه های سربار شامل هزینه های بالای سربار و هزینه های سربار است که این هزینه ها با جزئیات بیشتر دستمزد کارگران و کارمندان، اجاره زمان پروژه، هزینه های بیمه شخصی، عوارض و یا هزینه های غیرقابل پیش بینی ساخت و ساز را شامل می شود.
علاوه بر همه این ها، باید این نکته را ذکر کنیم که اصرار بر کاهش هزینه های ساخت این سازه با خرید سخت افزار کمتر و یا کاهش میزان حجم بتن ممکن است شما فقط بتوانید هزینه های بسیار کمی را کاهش دهید اما در نهایت یا علت آن است که شما صدمات جبران ناپذیری متحمل شده اید یا در برخی موارد به ساختمان آسیب خواهید رساند که چاره ای جز تخریب سازه نمی ماند.
برای یک تحلیل کلی از هزینه های مربوط به ساخت سازه ، معمولا موارد زیر را به همراه دارید:
- وزن مقدار آهن مورد نیاز در ساخت و ساز
- شما به قیمت روز میلگرد نیاز خواهید داشت.
- دستمزد یا دستمزد کار ماهر و نیمه ماهر
- هزینه بیمه این افراد است
- هزینه های کمکی مانند عوارض ، مالیات و هزینه های پیش بینی نشده
- هزینه های مقدار بتن مورد نیاز به همراه هزینه اجرای آن
مزایای ساخت ساختمان با اسکلت فلزی
صنعت ساخت و ساز یکی از مهم ترین صنایع کشور است و با پیشرفت علم و فناوری و اهمیت روزافزون آن شاهد نظارت بیشتر و بیشتری بر طراحی و اجرای سازه های مختلف هستیم و هرچه سرمایه گذاری و نظارت بیشتر بر این صنعت انجام شود شاهد رشد و رونق بیشتری خواهیم بود بنابراین همانطور که می دانید بنیادی ترین قسمت هر سازه اسکلت فلزی آن است پس همیشه به آن توجه ویژه ای می شود و ساختار ساختمان باید از دوام و مقاومت کافی برخوردار باشد تا در برابر عوامل و فشارهای مختلف بایستد و از ایمنی ساختمان اطمینان حاصل کند.
در حال حاضر ساختمان های کشور از دو طریق ساخته می شوند: قاب فولادی و قاب بتنی. انتخاب هر یک از این دو روش به عوامل مختلفی از جمله منطقه آب و هوایی، بودجه، شرایط و کیفیت ساخت و ساز، مسائل فنی ساختاری و … مربوط می شود و تشخیص آن بر عهده مهندسین مجرب است. مهندسان و کارفرمایان با بررسی عوامل مختلف نوع اسکلت ساختمان را تعیین می کنند که در این قسمت از سازنده، به معرفی و بررسی معایب و مزایای سازه فولادی ساختمان می پردازیم.
از سازه های فلزی از گذشته های دور تا امروز در ساختمان ها استفاده شده است و مقاومت بالای آن در برابر عوامل مختلف باعث شده است این نوع اسکلت در بیشتر سازه ها و ساختمان ها قابل مشاهده باشد و قاب فلزی همانطور که از نام آن پیداست با استفاده از بادوام ترین مواد، فولاد ساخته شده است در تاریخچه این روش ساخت و ساز بسیار طولانی است و در ابتدا این سازه ها از چدن ساخته شده بودند اما با گذشت زمان چدن جای خود را به آهن چسبناک داد و امروزه فقط در ساخت این سازه از فولاد استفاده می شود از این رو این روزها به قاب فولادی نیز قاب فولادی گفته می شود.
علت محبوبیت ساخت ساختمان با اسکلت فلزی
اولین مزیت فولاد که مورد علاقه مهندسان عمران است این است که خاصیت نرم از خود به همراه دارد و.پ با این حال در طراحی سازه های فلزی، سعی می کنیم وارد حوزه پلاستیک نشویم؛ اما انعطاف پذیری فولاد قبل از پارگی یک ویژگی بسیار مثبت است و یک سقف را تصور کنید که از مواد شکننده ساخته شده باشد و در هنگام فروپاشی و علائم آن کاملا علامتی ندارد البته اگر نشانه هایی از تغییر شکل و خراب شدن وجود داشته باشد کاربران شانس فرار خواهند داشت اما فولاد قبل از خراب شدن ساختمان، سیگنال های هشدار دهنده را فراهم می کند، بنابراین باعث می شود این فاجعه بار باشد و به مردم فرصت فرار از زیر سقف را بدهد که اساساً تغییر شکل یافته است.
فولاد یکی از موادی است که می تواند به صورت انبوه تولید شود و قطعات فلزی را می توان در خارج از محل ساخت کارخانه تولید کرد و سپس در سایت مونتاژ کرد که این باعث صرفه جویی در وقت و افزایش بهره وری در روند کلی ساخت و ساز می شود.
دوام سازه های قاب فولادی یکی از مواردی است که کاربران را راضی می کند و ساخت اسکلت فلزی می توانند در مقابل نیروهای خارجی مانند زلزله، باد و طوفان مقاومت کنند و یک سازه فولادی به خوبی نگهداری شده می تواند سال ها ماندگار شود.